Deel 1

(0)40 goeie redenen om vrijwilligerswerk te doen 

Bijna de helft van alle Eindhovenaren doet vrijwilligerswerk. Waarom doen ze dat? Vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, toch? Ja, vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, net als alle dingen die de moeite waard zijn! Wat maakt vrijwilligerswerk dan de moeite waard? Samen met onze eigen Eindhoven Doet vrijwilligers en de leden van de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven geef ik je, in 4 blogs, (0)40 redenen die onze Eindhovense vrijwilligers noemen.

16-4-2024 Diana vd Eijnden

1. Het is leuk!

Wist je dat de meest genoemde reden om vrijwilligerswerk te doen “het is leuk” is? Mensen vrijwilligen omdat ze het leuk vinden om te doen. Wat maakt het dan zo leuk? Nou, dát is natuurlijk voor iedereen anders. Het is dus belangrijk om vrijwilligerswerk te kiezen dat jij leuk vindt. Als je blij wordt van wandelen, kun je dat vrijwillig gaan doen als wandelmaatje. Als je interesse hebt in andere culturen, ga eens kijken wat je bij een AZC kan doen. Wil je met je handen in de aarde wroeten naast je kantoorbaan, de Stadsakkers of de bloemenpluktuin bieden jou een fijne plek. Zo kan ik nog heel wat regels volschrijven, maar het idee is wel duidelijk zo.

plezier hebben in je vrijwiligerswerk

2. Je hebt leuke contacten door vrijwilligerswerk

Oh, wat is deze vaak genoemd. Sociale contacten, leuke mensen. Mensen die dezelfde missie als jij hebben. Of dat nou amateurtoneel, ouderenzorg, de buurt, sport, vluchtelingen opvangen of iets anders is, je werkt samen aan een doel dat voor jullie allemaal van belang is. Dat geeft nog eens energie.

Het is ook gewoon fijn om collega’s te hebben die je regelmatig ziet, waarmee je een praatje hebt over je leven, of gewoon over het weer. En mensen om mee te lachen, zoals één iemand schreef: “Omdat sommige collega's zo funny zijn dat ze regelmatig een lach op mijn gezicht toveren.”

3. De leuke reacties die je krijgt

De lach op het gezicht van een bewoner, het enthousiasme tijdens een activiteit die je hebt georganiseerd, de complimenten over een mooie tuin, de dankbaarheid van ouders voor een leuk scoutingweekend. Het is onbetaalbaar! Dat is waar veel vrijwilligers hun intense voldoening uit halen.

4. Je leert er zoveel van

Of het nou is door het doen van een cursus of gewoon terwijl je het doet, vrijwilligerswerk is leerzaam. Voor een heel aantal vrijwilligers is dit zelfs één van de eerste redenen die zij noemen. Ze willen zichzelf blijven uitdagen, nieuwe dingen leren en zich steeds blijven ontwikkelen in hun vrijwilligerswerk.

Het vrijwilligerswerk inspireert hen, en die inspiratie werkt door op andere terreinen van het leven. Bijvoorbeeld in hun betaalde baan en bij hun sociale leven.

5. Je draagt iets bij aan de maatschappij

Vrijwilligerswerk is ten behoeve van een ander of de maatschappij, altijd. En dat is wat het voor veel mensen zo mooi maakt. Je bent van betekenis voor een ander en dat geeft een goed gevoel. Iemand schreef “Ik zie mensen positief veranderen en dat is meer waard dan een loonstrookje.”

6. Je hoort erbij

Erbij horen is een belangrijke menselijke behoefte. We willen allemaal ergens bij horen. Een club vrijwilligers is een perfecte plek, je hoort erbij omdat je samen iets teweeg brengt. Met z’n allen werk je aan een mooi doel. “Ik kwam terecht in een warm bad” is een uitspraak die ik echt heel vaak hoor van vrijwilligers. Zo ook Huseyin en Carien, die zich inzetten voor Werkvloertaal. Je kunt een interview over hun vrijwilligerswerk hier lezen.

7. Je kunt waarmaken wat voor jou belangrijk is

Gaat jouw betrokkenheid uit naar armoede? Het toegankelijk maken van cultuur? De opvang van vluchtelingen? De zorg voor ouderen? De ontwikkeling van de jeugd? Een schone buurt?

Je zet jouw maatschappelijke betrokkenheid om in actie door je aan de sluiten bij een vrijwilligersinitiatief. Je vind er mensen met dezelfde betrokkenheid en passie en gedeelde betrokkenheid is dubbele betrokkenheid!

cadeau aan jezelf

8. Het is net zo waardevol als betaald werk

Er reageerden ook mensen die om verschillende redenen geen betaald werk (meer) kunnen doen. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat deze mensen zich toch waardevol voor de samenleving en voor anderen voelen. En dat zijn ze ook!

Vrijwilligerswerk kan je dan een dagindeling geven. Maar ook - zoals iemand me mailde - een andere beleving van je vrije tijd omdat de vrije tijd bestaat naast de taken die je moet doen als vrijwilliger.

9. Jouw talent is goud waard

Ben je goed met sociale media? Krijg jij altijd van alles voor elkaar? Komen mensen naar jou voor een luisterend oor? Ben je een regelneef? Een taalneuroot? Een excel-talent?

Wat voor jou van nature komt, is voor een vrijwilligersorganisatie goud. Met jouw talent en plezier maak je het verschil. En dat kun je al doen met een uurtje in de week of door eenmalig een vraagstuk op te lossen.

10. Je wordt er meer mens van

Mike Weerts (acteur en directeur van Studio 040) zei het zo: “Laten we vaker iets belangeloos voor elkaar doen. Daar worden we meer mens van. Steeds meer mensen zijn op zoek naar toegevoegde waarde voor hun eigen leven, maar wanneer jij van toegevoegde waarde bent voor een ander, schuilt daar juist die waarde in die je zoekt voor jouw eigen leven. Dat is het cadeau aan jezelf” (Licht op Eindhoven Maart 2024).

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Dat snappen we wel! Om precies dé plek te vinden die bij jou past, swipe je door de app Jijdoet040. Je vindt Jijdoet040 gratis in de Playstore en Appstore.

Wil je jouw redenen om vrijwilligerswerk te doen met ons delen? Je bent welkom in de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven. Of mail jouw redenen naar d.vd.eijnden@eindhovendoet.nl. Ik vind het leuk om van je te horen!

Dikke dank je wel aan de bijdragers van deze blogserie: Mickel Adams, Cecile, Thea van Hirsel, Heidi van den Boogaard, Janneke Pastoors, Karin Houteveen, Natascha Vet, Inge Everaars-Willebrands, Paulette Kreté, Marjo Dankers.