Taal maakt het mogelijk, dat ik jou begrijp en jij mij. Dit leren is iets van ons allebei.

Carien van Eijden en Huseyin Okcu

Taal verbindt

Tien jaar geleden is Werkvloertaal opgericht. Werkvloertaal is een taalschool in Eindhoven, Tilburg en Helmond en partner van verschillende gemeentes. Zij geven onder andere taallessen aan inburgeraars. Zoals ze zelf zeggen “Taal verbindt mensen met elkaar, je kunt elkaar verstaan. Het geeft grip op je leven in Nederland omdat je meer begrijpt van de wereld om je heen. Ons doel is om onze cursisten klaar te stomen voor een plek op de Nederlandse arbeidsmarkt en samenleving.”


19-12-2023/Lisette Weekers en  Yvonne Keijsers

De docenten van Werkvloertaal worden ondersteund door vrijwilligers die hen helpen in de klas.

In het centrum van Eindhoven, met uitzicht op de skyline, ontmoeten we twee vrijwilligers van Werkvloertaal:  Carien van Eijden en Huseyin Okcu.

Huseyin volgde in 2022 1 jaar de taalcursus en is een volwaardige gesprekspartner, zijn Nederlands is accentloos en hij heeft een grote woordenschat. In Turkije volgde hij na de middelbare school een universitaire opleiding. Hierin ook lessen in Engels en Duits, wat voor hem het leren van de Nederlandse taal makkelijker maakte. 

Huseyin vertelt: 'Toen ik samen met mijn vrouw en twee dochters in Nederland kwam vroeg ik in het AZC om Nederlandse boeken. Ook bezocht ik het taalcafé en was daar vrijwilliger, ik wilde mijn Nederlands beter maken. De lessen van werkvloertaal hielpen mij enorm en ik kon samen met mijn docent, de vrijwilliger en klas naar het staatsexamen toe werken. Een jaar later haalde ik het examen en rondde mijn opleiding NT2 (Nederlands als Tweede taal) af. Mandy, mijn docent, nodigde me uit om vrijwilligerswerk in haar volgende klas te doen. Ik kan nu anderen helpen en tegelijkertijd mijn Nederlands verbeteren. In de klas volgen de leerlingen samen de les en werken in drie groepen verder, op verschillende niveaus. Ik begeleid dan een groep met het uitvoeren van de taken, de uitspraak en het verbeteren van de leesvaardigheid Ik vind het erg fijn om sociaal bezig te zijn, om contact te houden en mijn Nederlands te verbeteren. De aandacht van de cursisten, de docenten en de organisatie maken mij dankbaar.

Taal 1

Ik heb nu een mooie baan gevonden op de enginering afdeling van een netbeheerder. Daarom ga ik stoppen met mijn vrijwilligerswerk, omdat ik het niet meer kan combineren.’ Zo heeft het opstapje via Werkvloertaal tot een vaste baan geleid. ‘Ook mijn vrouw volgt momenteel de cursus bij werkvloertaal en mijn dochtertjes gaan naar een Nederlandse school.’

Carien, vrijwilliger en contactpersoon vrijwilligers bij Werkvloertaal, heeft het verhaal van Huseyin met plezier aangehoord. Heel grappig is dat zij op een paar vragen het antwoord niet wist, Huseyin wél!

Carien is een bevlogen dame die al haar hele werkzame leven actief is in de sociale sector. Naast een betaalde baan is zij 2 dagen per week te vinden bij Werkvloertaal. Zij voelt zich hier als een vis in het water en raakt elke keer weer geïnspireerd door de fijne sfeer en de aandacht voor elkaar. Iedereen gaat hier bovendien op gelijkwaardige wijze om.

‘Ik zocht een plek waar ik als vrijwilliger iets kon doen en vond dat hier. Hier kan ik mezelf zijn en iets betekenen. Het is zo'n fijne club, ik kom hier alleen maar fijne mensen tegen! Werkvloertaal is voor mij een warm bad, het is een goede werkomgeving met leuke collega's en de diversiteit is enorm. In de loop der jaren heb ik veel cursisten ontmoet en ik leer zoveel van ze: we kunnen veel van elkaar en elkaars cultuur leren. Ik voer het intakegesprek met de vrijwilligers en koppel hen aan een docent. Vervolgens kan de vrijwilliger een keer meedraaien met de les en besluiten om hier te komen. 

Het leuke is, dat bij het werven van vrijwilligers, de cursisten de grootste ambassadeurs zijn voor Werkvloertaal. Carien geeft hen regelmatig flyers mee om uit te delen. Mede door het enthousiasme van de cursisten hebben zich hierdoor regelmatig vrijwilligers aangemeld. 

Wat heeft werkvoertaal volgens Carien te bieden voor vrijwilligers? Dat is heel wat:

Leuke collega’s
Fijne werkomgeving
Goede samenwerking tussen docenten en vrijwilligers
Diversiteit
Netwerk
Zingeving
Leren van elkaar

Werkvloertaal staat bovendien open voor flexibel vrijwilligerswerk. Zij denken graag met je mee!

Neem maar eens een kijkje via het onderstaande linkje:

https://vrijwilligers.eindhovendoet.nl/vacatures/coachende-vrijwilliger