Wat vrijwilligerswerk voor mij betekend heeft en eigenlijk nog betekent

Ik heb verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan: in een speeltuin, op de basisscholen van mijn kinderen en in een vrijwilligersorganisatie.

In de speeltuin en op de scholen ben je vooral praktisch bezig (knutselen, luizen controle, op kamp of op excursie mee gaan enz. op de scholen  en onderhoud, schoonhouden, loket verkoop, activiteiten en bestuurstaken in de speeltuin)

22-04-2021/Els

In eerste instantie doe je dit voor je kinderen en ben je betrokken bij de school, zodat de juffen en meesters tijd over houden voor al hun ander werk.

Het is ook leuk want je hebt contact met andere ouders en het samenwerken met anderen geeft ook plezier. Bovendien doe je ook de nodige ervaring op in het opvoeden van je kinderen. Je ziet hoe anderen met hun kinderen omgaan en ook hoe kinderen onderling spelen en contact hebben. Dat maakt je wereld groter en wat je vindt soms betrekkelijker of duidelijker. Toen de kinderen groter werden en van school afgingen ben ik geleidelijk aan gestopt met het  vrijwilligen op de scholen.

In de Speeltuinvereniging Philipsdorp ben ik nog steeds actief en daar blijf ik mee doorgaan, omdat je ook een band krijgt met de andere vrijwilligers.

speeltuin2

Toen de kinderen op het middelbaar onderwijs zaten, heb ik werk gezocht, maar in die tijd was er in de administratie niet veel werk en was mijn ervaring verouderd. Ik had geen zin in thuis te zitten dus ben ik in de gemeentelijke vacaturebank op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk.  Na veel zoeken, heb ik gereageerd bij de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven; een organisatie die vrijwilligers koppelden aan mensen die een vraag hadden: gezelschap/ boodschap/ klusje, hulp bij contact maken/administratie enz.

Ik ben begonnen aan de receptie en bij deze organisatie ben ik nog steeds bezig. Het werk is veranderd; ik ben nu als vrijwilliger in het project gezelschap werkzaam. Ik doe administratie, ik bel met mensen en geef informatie. Informeer of het goed loopt met hun maatje  of aan het maatje of het andersom ook goed loopt. Zoek naar een goede koppeling. Als er andere  vragen zijn, ga je zoeken naar informatie. Het contact met de ouderen is leuk en vaak ook verrassend.

Ook hier ben je in een team en het contact met de mensen onderling is fijn en afwisselend.

In het kort kan ik zeggen dat je van vrijwilligerswerk veel kunt opsteken, je wereld wordt groter en ook je blik op de wereld. Je hebt contact met mensen en geeft ook wat terug aan je leefomgeving.

Overzicht ervaringsverhalen

 

Els1

Onlangs ontving Els een lint voor haar jarenlange inzet als vrijwilliger!