Mariëtta Bijl is Dutch Friend

Vandaag spreek ik Mariëtta Bijl

Haar vrijwilligerswerk doet ze vanuit huis achter haar laptop. Mariëtta: “Ik ben Dutch Friend voor internationals die Nederlands leren.”

28-07-2020 / Diana van den Eijnden 

Marietta heeft in haar leven al veel vrijwilligerswerk gedaan. Ze heeft zelf ooit een stichting opgericht die zwerfkatten van straat redde: Stichting RedCat. “Dat was een beetje mijn introductie in Eindhoven, zo heb ik mensen leren kennen en uiteindelijk ook mijn baan gevonden.”

“Voor de corona uitbraak werkte ik al een tijdje als vrijwilliger bij de naailes in de Huiskamer, een organisatie die asielzoekers een dag invulling biedt. Tijdens lockdown werden deze activiteiten stilgelegd. Een vriendin wees mij op de vacature bij Dutch Academy, vrijwilligerswerk wat je online kan doen vanuit je eigen huiskamer. Ik was blij dat ik nog steeds iets voor een ander kon betekenen tijdens te lockdown. Het was op dat moment ook voor mij erg fijn om meer sociale contacten te hebben, omdat dat tijdens de lockdown allemaal moeilijker werd.

Ik heb iets met internationals, ik kom zelf ook niet uit Eindhoven en ik heb veel gereisd. Ik houd van verhalen van mensen van over de hele wereld. Die verhalen inspireren me, ik ben nieuwsgierig naar andere culturen en op dit moment reis ik niet zoveel. Op deze manier kom ik toch in aanraking met mensen uit andere werelddelen. De studenten waar ik mee praat komen bijvoorbeeld uit Azië, Noord en Zuid-Amerika, maar ook uit andere Europese landen.

Ik spreek 3 avonden in de week met de studenten, ongeveer een uurtje per avond. Elke avond doen er tussen de 3 en de 5 studenten mee met het gesprek. We hebben het echt over alles. Ze hebben huiswerkvragen, die gaan over de stof die zij behandeld hebben. Zo was gisteren het onderwerp ‘verleden tijd’, ze stellen elkaar en mij dan vragen als: ‘Wat heb je gisteren gegeten?’. Maar we hebben het ook veel over het leven in Eindhoven, bijvoorbeeld over ieders hobby en waar in Eindhoven je die kunt uitvoeren. Ook over waar je mensen kunt leren kennen, welke parken leuk zijn en welke restaurants het bezoeken waard zijn.

Vrijwilligerswerk maakt dat ik ergens belangrijk ben, ik zet mijn talenten in voor de samenleving en de mensen waar ik mee werk, ik ben daar van waarde.

"Iedereen met een computer en een webcam kan digitaal vrijwilligerswerk doen"

Iedereen met een computer en een webcam kan digitaal vrijwilligerswerk doen. Sterker nog, iedereen met een smartphone zou het kunnen doen. We werken met Google Hangouts via een website, ik hoef er niks voor te downloaden, dus supermakkelijk! Het zou eerlijk gezegd niet in me opgekomen zijn om digitaal vrijwilligerswerk te gaan doen als de lockdown er niet was. In het echt afspreken vind ik toch fijner omdat je dan echt onder de mensen komt. Het voordeel is wel dat ik geen reistijd heb in dit vrijwilligerswerk, ik hoef alleen maar mijn laptop open te klappen en ik ben er klaar voor.

Nu de maatregelen versoepeld zijn, hebben we elkaar ook in het echt ontmoet. Eerst heb ik met een paar mensen uit mijn eigen groep afgesproken in een park, we hadden allemaal behoefte om elkaar een keer in het echt te zien. Afgelopen weekend organiseerde de organisatie waar ik vrijwilligerswerk doe (Dutch Academy) een picknick met een grotere groep studenten.

Mariëtta sluit af met een tip, zowel voor vrijwilligers als de mensen die hen begeleiden: alle partijen moeten en kunnen beter worden van vrijwilligerswerk, pas dan heb je een goede match!

Overzicht ervaringsverhalen