Met en voor elkaar

Sociaal Solidair is een bijzonder mooie stichting die op een laagdrempelige manier mensen die hulp nodig hebben weet te bereiken.

Het doel is om minima te ondersteunen op allerlei gebieden en juist daar waar het moeilijk is.

05-07-2021/Yvonne Keijsers

Dit doen ze onder andere door voedselnoodpakketten te verstrekken als er echt niets meer is en kleding of huisraad voor als er opnieuw begonnen moet worden.

Daarnaast zijn er veel activiteiten waarbij iedereen welkom is. Voor kinderen zijn er veel activiteiten. Er is veel mogelijk bijvoorbeeld knutselen (ook voor ouders en kinderen samen), een naaiatelier, koken, gamen, chillen en soms een vakantieweek.

Ook zijn er plannen voor een middag voor ouderen maar die kunnen ook gewoon binnenkomen op de dinsdag en donderdagmorgen. Eigenlijk kan iedereen gewoon binnenlopen, de sfeer proeven en doen wat hij of zij wil. Dat kan een praatje maken zijn of iets creatiefs. 

Sinds dit jaar heeft de stichting een stacaravan op een camping zo’n 54 kilometer van Eindhoven. Wat jaren geleden begon als een droom werd een wens en is nu realiteit. Met goede begeleiding gaan ze er met kinderen naar toe. De kinderen krijgen fantastische vakantiedagen op een levendige camping en hun ouders krijgen een rustmoment voor zichzelf.

Ook gezinnen kunnen van een vakantie in deze stacaravan genieten. Buiten de schoolvakanties kunnen mensen, zonder kinderen, óók gebruik maken van de stacaravan en genieten van een mooie omgeving, rust en ontspanning. Dankzij donateurs en sponsoren, die af en toe ondersteunen, kan dat voor een lage bijdrage gerealiseerd worden. 

Ook wordt er binnenkort een vrouwenavond georganiseerd, opgezet door vrouwen vanuit diverse culturen. Doel is om elkaar te leren kennen en er samen een gezellig moment van maken. 

foto2 (002)

Stichting Sociaal Solidair is opgericht op 30 oktober 2013 door een groep enthousiaste vrijwilligers met als initiatiefnemer Conny Oosterhout -Smits. Conny is zeer bevlogen en enthousiast. Samen met Annie, die sinds vorig jaar vrijwilliger bij de stichting is, vertellen ze honderduit over Sociaal Solidair. En er zijn honderden voorbeelden over het mooie en goede werk dat ze doen.

En ze vinden het gewoon. Zonder poespas wordt er geweldige hulp geboden. En dat maakt de stichting extra bijzonder en dragen zij bij aan het ondersteunen van mensen die het nodig hebben.

Ieder dinsdag- en donderdagochtend zijn er inloopochtenden. Iedereen is welkom; voor een praatje, een drankje en voor hulp. En iedere inloopochtend zijn er volop vrijwilligers aanwezig. Stichting Sociaal Solidair heeft een vaste groep betrokken vrijwilligers. Het kernteam bestaat uit 15 personen en als je iedereen telt die op zijn/haar manier bijdraagt kom je op zo’n 150 vrijwilligers. Conny en Annie vertellen dat het werken met vrijwilligers als vanzelf en met een klein beetje aansturing gaat. Via een app groep is voldoende aanwezigheid tijdens de inloopochtenden snel geregeld. Er is geen afgebakende taakomschrijving, dat wilden de vrijwilligers niet. Conny vertelt dat het ook niet nodig is; de vrijwilligers weten gewoon wat ze moeten doen. Want noodhulp kan je namelijk niet voorspellen. Het allermooiste aan het vrijwilligerswerk bij deze Stichting is dat je nooit weet wat de volgende dag komt. Komt er veel binnen? Zijn er veel aanvragen? En wie komt er binnen?

En ook als vrijwilliger is iedereen welkom. Welkom om te doen wat je kunt op het moment ​dat het voor diegene uitkomt. Ieder mens is anders en mag zo zijn, dat draagt Sociaal Solidair op alle vlakken uit.

De stichting vindt op diverse manieren hun vrijwilligers. Eindhoven Doet is bekend maar de ervaring is dat vrijwilligers zo binnenlopen. De kracht van de eigen facebookpagina speelt hier ook zeker een rol in. Ook mensen die hulp gekregen hebben van de stichting blijven terugkomen en dragen hun steentje bij als vrijwilliger bij de klussen die hen aanspreken en op het moment dat hun past. En daarbij kunnen ze rekenen op een warm welkom van Conny, Annie en de andere vrijwilligers. Hun warmte en enthousiasme zorgt voor een geweldige sfeer waarin iedereen zich welkom en gezien voelt.

Stichting Sociaal Solidair staat voor zorg en aandacht voor en met elkaar. Iedereen is welkom! Wil je meer mooie verhalen lezen kijk dan eens op hun website