Humanitas Jeugdsupport

‘Mijn maatje is als een vriend voor mij’

Door het maatjesproject Humanitas Jeugdsupport in Eindhoven leerde Jawid zijn maatje Martin (29) kennen. “We ondersteunen jongeren die in hun nog jonge leven al veel hebben meegemaakt”, vertelt coördinator Pieter Driessen, “Een aantal jaren geleden zijn we begonnen om ook maatjes te koppelen aan jonge vluchtelingen. Jaarlijks koppelen we tien jonge vluchtelingen aan een passend maatje.”

06-05-2019 / Jawid en Martin           
                                                                                                           

Taal oefenen
“Jawid kende aardig wat andere vluchtelingen, maar had weinig contact met Nederlandse mensen. Hij wilde graag met een Nederlander omgaan om zo ook de taal te oefenen”, zegt Pieter. “En ik wilde graag een vluchteling helpen, omdat deze doelgroep juist hulp nodig heeft. Ik ben geïnteresseerd in de jongere doelgroep omdat ze onder andere meer openstaan voor dingen”, vult Martin aan.

foto artikel Jawid Martin  2019

Sprong in het diepe
“Onze eerste ontmoeting was voor Jawid een sprong in het diepe. Ik had een barbecue met vrienden en vroeg of hij ook wilde komen. Het was heel gezellig. Het werd zelfs later dan de bedoeling was.”

Interesses en hobby’s
De twee werden gekoppeld op basis van onder meer interesses en hobby’s. “Het is wel spannend, maar Humanitas doet echt zijn best om iemand te vinden die bij je past. Dat is bij ons goed gelukt.” Ook Jawid vindt het gezellig met Martin. “We doen allerlei leuke dingen. We drinken een drankje, gaan naar de bios of chillen samen.”

"Ik ben heel blij met mijn maatje. Door hem leer ik heel veel over Nederland. Ik oefen gelijk de Nederlandse taal. Hij is als een vriend voor mij. Jawid (19), Afghanistan"

Verschillen
De mannen leerden veel over de verschillen tussen Afghanistan en Nederland. “Door het contact met Martin leert Jawid hoe het hier gaat in Nederland. Hij oefent gelijk de manier waarop Nederlanders met elkaar communiceren. Dat wilde hij ook graag”, vertelt Pieter.

Toekomst
“Bij vluchtelingen merken we dat de jongens en meiden heel gemotiveerd zijn om hier een toekomst op te bouwen. Jawid heeft zijn familie moeten achterlaten, maar zijn leven gaat door. Hij weet heel goed wat hij wil. Zo wil hij automonteur worden.” 

Zelfstandigheid 
Martin bewondert de zelfstandigheid van Jawid. “Ik was op die leeftijd echt niet zo. Dat intrigeert me heel erg. Ook vind ik het mooi dat hij voor iemand die nog niet heel goed de Nederlandse taal beheerst toch meer begrijpt dan ik in eerste instantie had verwacht.”

Spontaniteit 
Ook de spontaniteit en openheid van Jawid vindt Martin bijzonder. “Nederlanders maken afspraken, maar bij hem kan je op ieder moment op de stoep staan. Ik heb geleerd dat die spontaniteit er ook mag zijn.” Als het traject is afgelopen, houdt het duo contact. “Ik ben druk met studie en werk, maar ik ga tijd vrij maken om met Jawid af te spreken. We hebben al plannen om weer een barbecue te organiseren.”