‘Zonder zorgen iets leuks doen’

‘Een mooi leven maken voor onze kinderen, broers en zussen’

Dat maakt KansPlus Sien mogelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Marijke Blom, voorzitter van KansPlus Sien, vertelt vol trots en enthousiasme over de organisatie. Een netwerk waarbij zij dankzij haar oudste zoon, die een meervoudige beperking heeft, betrokken is.

27-10-2020/Yvonne Keijsers

Marijke praat met veel liefde over haar kinderen. Na de geboorte van haar oudste zoon 27 jaar geleden, werd de noodzakelijke extra zorg die hij nodig heeft snel opgestart. Zes jaar later hoorde ze op het schoolplein toevallig over club Sam, een onderdeel van KansPlus Sien. En deze club gaf jarenlang veel extra aan het gezin. Een plek voor haar zoon om te genieten, om activiteiten te doen die hij zo leuk vindt en die zo goed bij hem passen. Hij kan weliswaar geen woorden aan zijn gevoel geven maar zijn geluksgevoel is overduidelijk. De vrijwilligers van de club voelen als zijn vrienden, het is een fijne plek voor hem en de andere deelnemers en hun familieleden.

foto Marijke

Marijke praat vol lof en waardering over de clubs van KansPlus Sien en de vrijwilligers. Gelukkig zijn er veel clubs en ze zijn divers; er zijn zwemclubs, sociëteiten (onder andere bij het COC), activiteitenclubs, huiskamer- en eetcafés, een broers en zussen club en zes verschillende vakantieweken.

Meestal opgezet door betrokkenen uit een wens of een noodzaak. Deze clubs draaien onder de paraplu van KansPlus Sien. Want de organisatie ondersteunt zodat dat een mooi initiatief een club kan worden en kan blijven. Het bestuur werkt vanuit de achtergrond om de clubs mogelijk te maken en te houden.

Kans Plus en Sien zijn twee landelijke organisaties die in de regio Eindhoven en Helmond hun krachten bundelen. Het is een sterk en actief netwerk voor ouders en familieleden van mensen met een verstandelijke beperking. De leden en deelnemers kunnen er terecht voor activiteiten en vakanties en voor informatie en advies

Een bestuur is noodzakelijk vertelt Marijke, onze activiteiten zijn erg belangrijk voor de deelnemers. In de loop van tijd is er zo veel opgebouwd, dat mag niet omvallen.

Het bestuur bestaat nu uit vier personen, vergadert zeven keer per jaar en zoekt secretariële ondersteuning. Iemand die blij wordt van goede notulen, die ondersteuning kan bieden, die zorgt dat de vergaderingen goed verlopen. Hoewel, de taken zijn in overleg, dit bestuur is bereid om taken eventueel te herverdelen of op te knippen zodat dit werk bij de vrijwilliger past en door kan blijven gaan.

Op de site van KansPlus Sien staat geschreven: “Ik ben anders net als jij”. Ben jij degene die zich wil inzetten voor deze mooie organisatie? Je bent heel welkom!

Overzicht ervaringsverhalen