Deel 2

(0)40 goeie redenen om vrijwilligerswerk te doen

Bijna de helft van alle Eindhovenaren doet vrijwilligerswerk. Waarom doen ze dat? Vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, toch? Ja, vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, net als alle dingen die de moeite waard zijn! Wat maakt vrijwilligerswerk dan de moeite waard? Samen met onze eigen Eindhoven Doet vrijwilligers en de leden van de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven geef ik je, in 4 blogs, (0)40 redenen die onze Eindhovense vrijwilligers noemen. 
Dit is alweer deel 2!

23-4-2024/Diana vd Eijnden

11. Vrijwilligers zijn gelukkiger

Grootschalig onderzoek laat zien dat mensen die vrijwilligerswerk doen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Nu kun je zeggen dat gelukkige mensen gewoon vaker vrijwilligerswerk doen, maar die factor hebben ze meegenomen in hun onderzoek. En: je wordt echt gelukkiger van vrijwilligerswerk. Geholpen worden is fijn, anderen helpen is nog fijner!

12. Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen

Je ontmoet mensen die ook vrijwilligerswerk doen, mensen die gebruik maken van jullie aanbod, mensen die interesse hebben in jullie werk en missie. Als je bezig bent met iets moois, trek je andere mensen aan. Het zijn meestal ook nog eens super positieve contacten. Voer voor je goede humeur!

bubbel 40 redenen 2

13. Het is een kans om uit je bubbel te stappen

Met al die nieuwe mensen die je ontmoet, is de kans groot dat je ook mensen leert kennen die je in je eigen dagelijks leven niet ontmoet. Heerlijk om buiten je bubbel te zijn. Je hoort eens een ander verhaal, deelt in een andere ervaring, bekijkt het leven vanuit een andere hoek. En dat is niet alleen leuk, je wordt er ook nog eens wijzer van.

Sluit je aan bij een organisatie die werkt voor daklozen, voor mensen met een andere culturele achtergrond, voor de LHBTIQ+ community, voor ouderen of juist kinderen. Je oogkleppen vliegen van je hoofd en jij bent mooie contacten rijker.

14. Pay it forward

Je leert veel van vrijwilligerswerk en mensen leren ook van jou. Het gaat twee kanten op. Voor mij was dat ooit een reden om me aan te sluiten bij De Liefdesdokter. Dat vertelde ik zelfs op nationale tv. De lessen die ik leerde over zorgen voor jezelf en voor elkaar, wilde ik op een vrolijke manier met anderen delen.

Ook anderen herkennen dit. Iemand schreef me: “Omdat ik graag dingen voor mensen doe en ze het gevoel wil geven dat, als je niet meer in staat bent te werken, je toch nog zoveel meer kan betekenen.”

Met jouw ervaring kun je een ander helpen, gewoon van mens tot mens. En dat is waardevol voor de ander maar misschien ook voor jou!

15. Voor de club

Als je voetbalt, hockeyt, tennist, aan atletiek doet, weet je het wel: zonder jouw inzet geen club. Sportverenigingen en hobbyclubs draaien op de inzet van hun leden. Er worden geen wedstrijden gespeeld zonder vrijwilligers, de bar kan niet open zonder vrijwilligers, er zijn geen materialen zonder vrijwilligers, er staan niet eens lijnen op het veld zonder vrijwilligers. In een vereniging ben je samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de club. Ik durf wel te zeggen: vrijwilligers zijn de mensen met het grootste clubhart!

16. Je ziet het verschil dat je maakt

Vicky is vrijwilliger bij de Werkplaats Financiën. In de podcast De Taalkloof vertelt zij over het verschil dat zij maakt voor mensen: “Heerlijk, ik geniet hiervan. Ik doe dit als vrijwilliger. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat mensen een plek hebben. Op het moment dat er vragen of problemen zijn, kunnen we daar tijd voor nemen en zorgen dat er een uitweg voor de mensen is. Op het moment dat ze hier komen, zitten ze helemaal vol. Als ze weer gaan, zijn hun problemen niet meteen opgelost, maar dan heeft er in ieder geval iemand naar ze geluisterd en gaan we samen zoeken naar een oplossing.” Vicky ziet de mensen ontspannen en weer vertrouwen krijgen in een oplossing. De oplossing is niet altijd makkelijk maar het verschil dat Vicky en haar collega’s maken is goed zichtbaar in de schouders van de mensen.

17. Omdat de chocomel uit de automaat zo lekker is.

Oké toegegeven, de vrijwilliger die me dit stuurde bedoelde het als grapje. Toch zijn het soms de kleine gelukjes die meetellen. Lekkere chocomel, een kaartje op je verjaardag, een pen van je organisatie, het uitzicht op de tuin, het praatje met de beheerder van het gebouw. Ook de kleine dingen tellen mee!

18. Ook met beperkingen ben je van betekenis

Ik kreeg veel reacties van mensen die door een beperking geen betaald werk kunnen doen. Door vrijwilligerswerk te doen voelen zij dat zij tóch van betekenis zijn voor de maatschappij. Ondanks, maar soms ook juist dankzij je beperkingen. Bijvoorbeeld omdat je ervaringsdeskundig bent op het gebied waar jouw organisatie in specialiseert. Of omdat jouw beperking ook talenten meebrengt die van waarde zijn. Lees deze rake woorden van een vrijwilliger maar: “Ik ben afgekeurd maar wilde niet stilzitten. Door middel van vrijwilligerswerk kan ik doen waar ik nooit een diploma voor heb kunnen halen: mensen helpen.” Laat ik nog wel even toevoegen, je bènt waardevol ook met een beperking, ook als het niet lukt om vrijwilligerswerk te doen. Gewoon omdat jij jij bent!

CV 40 redenen 2

19. Het staat zo mooi op je cv

Vrijwilligerservaring kun je gewoon op je CV en LinkedIn zetten, het is zelfs een mooie toevoeging. Veel werkgevers hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen inmiddels omarmd. Ben jij een maatschappelijk betrokken persoon, laat dat dan zien op je CV. Ervaring in coachen, het begeleiden van groepen, het schrijven van stukken, het maken van social media posts of het organiseren van evenementen, zet het op je CV zodat het bedrijf waar je solliciteert kan zien wat jouw talenten zijn.

20. Vrijwilligers maken de stad

Stel je eens voor dat er geen vrijwilligers waren in Eindhoven. Dan was er in september geen Lichtjesroute, geen Marathon in oktober, moesten alle buurthuizen sluiten, kindervakantieweken gingen niet door, ouderen vereenzaamden nog meer, voedselbank dicht, de bieb werd kaal, geen dierenambulance meer en zo kan ik nog even door gaan. Vrijwilligers maken écht het verschil. Vrijwilligers maken de stad mooier, socialer, inclusiever, gezelliger, gewoon een fijnere plek om in te wonen.

Dus bij deze: een staande ovatie voor alle vrijwilligers in de stad. Of je nou één dag per jaar aan de slag bent of wekelijks je handen uit de mouwen steekt: jij maakt het verschil op jouw manier.

Ook het verschil maken?

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Dat snappen we wel! Om precies dé plek te vinden die bij jou past swipe je door de app Jijdoet040. Je vindt Jijdoet040 gratis in de Playstore en Appstore.

Wil je jouw redenen om vrijwilligerswerk te doen met ons delen? Je bent welkom in de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven. Of mail jouw redenen naar d.vd.eijnden@eindhovendoet.nl. Ik vind het leuk om van je te horen!

Bijdragers: Mickel Adams, Cecile, Thea van Hirsel, Heidi van den Boogaard, Janneke Pastoors, Karin Houteveen, Natascha Vet, Inge Everaars-Willebrands, Paulette Kreté, Marjo Dankers.