Deel 4

(0)40 goeie redenen om vrijwilligerswerk te doen 

Bijna de helft van alle Eindhovenaren doet vrijwilligerswerk. Waarom doen ze dat? Vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, toch? Ja, vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, net als alle dingen die de moeite waard zijn! Wat maakt vrijwilligerswerk dan de moeite waard? Samen met onze eigen Eindhoven Doet vrijwilligers en de leden van de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven geef ik je, in 4 blogs, (0)40 redenen die onze Eindhovense vrijwilligers noemen. Dit is alweer het laatste deel!

07-05-2024/Diana vd Eijnden

31. Vrijwilligers zijn gezonder

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat vrijwilligers gemiddeld gezonder zijn dan niet-vrijwilligers. Als je bedenkt dat het goed is voor je om in contact te zijn met anderen, je hersenen te blijven uitdagen, je lichaam in beweging te houden, dan verbaast de uitkomt van dat onderzoek je vast niet. Al deze elementen zitten meestal in vrijwilligerswerk, en meer!

32. Je inspireert anderen met jouw vrijwilligerswerk

Zelfs als je denkt dat het niet zoveel voorstelt wat jij doet, mensen raken geïnspireerd door anderen die zich met passie inzetten voor iets goeds. Je wordt een rolmodel voor anderen. Zo vertelde iemand me: “Ik vind het belangrijk om anderen te laten zien dat je iets kunt dóen aan de problemen in de samenleving. Afwachten tot een ander het aanpakt is sowieso niet mijn stijl”. Niet l*llen maar poetsen, die mentaliteit herken ik bij veel vrijwilligers. Net als het aanstekelijke enthousiasme van de meeste vrijwilligers.

040 redenen deel 4 mensen handen

33. Je kunt lotgenoten helpen

Natuurlijk zijn er verschillende zelfhulpgroepen waar mensen elkaar helpen,  dat is een manier om lotgenoten ondersteunen. Maar er zijn ook andere manieren. Wat je ook hoort: mensen die vrijwilligerswerk gaan doen in een hospice nadat hun dierbare daar de laatste dagen van diens leven doorbracht. Die naaste heeft gezien hoe onuitsprekelijk waardevol de vrijwilligers daar zijn en besluit om daar ook een bijdrage aan te leveren. Om van waarde te kunnen zijn voor een ander, om iets terug te geven.

Jouw levenservaring is goud voor een ander.

34. Waarom niet?

Deze man draaide het om: “Het is voor mij makkelijk om iets te doen, het kost me weinig moeite. Ik kan het, dus waarom zou ik het niet doen. Het is gezond voor ieder mens om uit je bubbel te gaan en iets voor een ander te betekenen.” Hij ervaart zijn vrijwilligerswerk als iets wat hem een kleine moeite kost en voor de ander een groot plezier is. Dat maakt het voor hem ook weer een groot plezier en het geeft hem een betekenisvol gevoel. Inderdaad, waarom niet?

35. Het helpt je als je zoekt naar een baan

De verhalen van vrijwilligers die vanuit hun vrijwilligerswerk doorstroomden naar een betaalde baan kan ik niet meer op één hand tellen. Ook ik kwam zo aan mijn eerste baan! Ik bleef plakken na mijn stage bij het kinderwerk van Buurtwerk Eindhoven en een jaar later vroegen ze mij voor een vacature die vrij kwam.

 Ook als het niet zo rechtstreeks gaat, draagt vrijwilligerswerk bij aan het vinden van een baan, je doet werkervaring op, je werkt aan je vaardigheden, je bouwt je netwerk uit en je laat zien dat je aan de slag blijft. Je zelfvertrouwen groeit en dat solliciteert toch een stuk lekkerder!

 Deze zelfstandige geeft het zelfs als reden om vrijwilligerswerk te doen: “Ook ik heb vrijwilligerswerk gebruikt om te 're-integreren'. Dat is goed gelukt. Inmiddels doe ik weer freelance betaalde opdrachten.” Nu doet ze het vrijwilligerswerk naast haar betaalde klussen, want je hoeft natuurlijk niet te stoppen met je mooie vrijwilligerswerk als er een betaalde baan bij komt!

36. Een vrijwilliger onderzoekt het leven in al zijn facetten (Dirk de Wachter)

Deze quote van Dirk de Wachter, de beroemde psychiater, komt uit zijn boek De wereld van De Wachter. Hij schrijft over vrijwilligers: “Mensen met dit onzichtbare engagement dagen zich uit om zich te leren verhouden tot de maatschappij. Zo werken ze aan hun identiteit die veel persoonlijker is dan in economische relaties. Vrijwilligerswerk zorgt voor een onderzoekende attitude. Een vrijwilliger onderzoekt het leven in al zijn facetten. Het toont dat geluk niet overal evenredig verdeeld is.”

Eigenlijk komt vrijwilligerswerk in al zijn werk terug, je zou kunnen zeggen dat zijn lijfspreuk is “het geluk, dat is de ander”. Dus op voorschrift van de psychiater, allemaal aan het vrijwilligerswerk!

37. Ik heb meer interesses dan mijn werk

Deze reden die ik in mijn mailbox kreeg, sluit aan bij het idee van Dirk de Wachter. “Ik ben meer dan mijn werk, ik heb meer interesses dan dat. In mijn werk ben ik bezig met IT, in mijn vrijwilligerswerk zit ik tussen de eenzame ouderen.”

We willen dat ons werk past bij onze wensen en kwaliteiten, maar je hebt natuurlijk meer dan dat te bieden. Het werk dat je huur of hypotheek betaalt, hoeft niet het werk te zijn waar je hart ligt. Op je werk kun je de hele dag in de weer zijn achter je computer, terwijl je in je vrijwilligerswerk geniet van de lach die je op het gezicht van een oudere tovert.

38. Je komt nog eens ergens

Ikzelf ben een nieuwgierig mens, daarom maakt mijn vrijwilligerswerk mij blij. Ik ben in een vrouwengevangenis geweest om daar een activiteit aan te bieden, ik was in het Blijf van mijn lijf huis en hoorde daar de verhalen. Ik sprak een kunstenaar, pleeggezin, rabbijn en meer. Ik mag in mijn vrijwilligerswerk mijn nieuwsgierigheid achterna en ik doe zo nieuwe ervaringen op en dat terwijl ik iets kan doen voor een ander.

Waar gaat jouw interesse naar uit? Wie of wat wil jij beter leren kennen? Vrijwilligerswerk is een mooie manier om nieuwe ervaringen op te doen!

39. Je maakt je buurt mooier

Veel Eindhovenaren doen vrijwilligerswerk om de hoek, want in je eigen buurt is vaak genoeg te doen. “Samen met een groepje maken we de wijk schoon. Gezellig en het voelt lekker productief” zei iemand me. Maar er is meer te doen! Kinderactiviteiten organiseren zichzelf niet, een dementievriendelijke wijk komt er alleen met voldoende vriendelijke wijkbewoners. Ontmoetingen onder senioren vinden alleen plaats met een paar actieve vrijwilligers die het mogelijk maken. Vrijwilligers maken ook in de buurt het verschil!

40. Je ontmoet er misschien wel de liefde van je leven

Dit mooie verhaal kreeg ik niet per mail of facebook, maar hoorde ik van een man die ik ontmoette. Ik vind het zo’n lief verhaal, dat ik het hier opschrijf als uitsmijter!

In de jaren ’80 studeerde Willem af. Er was grote werkeloosheid en veel jongeren gingen vrijwilligerswerk doen om toch van betekenis te zijn en iets te doen te hebben. Zo ook Willem, hij sloot zich aan bij de Taaldrukwerkplaats, net als Astrid. De vonk sloeg over en nog steeds is hij met haar getrouwd. Zo zie je maar!

Vind je eigen vrijwilligersverhaal

040 hartjes voor onderaan blog(2)

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Dat snappen we wel! Om precies dé plek te vinden die bij jou past, swipe je door de app Jijdoet040. Je vindt Jijdoet040 gratis in de Playstore en Appstore.

Wil je jouw redenen om vrijwilligerswerk te doen met ons delen? Je bent welkom in de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven. Of mail jouw redenen naar d.vd.eijnden@eindhovendoet.nl. Ik vind het leuk om van je te horen!

Bijdragers: Mickel Adams, Cecile, Thea van Hirsel, Heidi van den Boogaard, Janneke Pastoors, Karin Houteveen, Natascha Vet, Inge Everaars-Willebrands, Paulette Kreté, Marjo Dankers.