Deel 3

(0)40 goeie redenen om vrijwilligerswerk te doen 

Bijna de helft van alle Eindhovenaren doet vrijwilligerswerk. Waarom doen ze dat? Vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, toch? Ja, vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, net als alle dingen die de moeite waard zijn! Wat maakt vrijwilligerswerk dan de moeite waard? Samen met onze eigen Eindhoven Doet vrijwilligers en de leden van de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven geef ik je, in 4 blogs, (0)40 redenen die onze Eindhovense vrijwilligers noemen. 
Dit is alweer deel 3!

30-4-2024/Diana vd Eijnden

21.   Het maakt je optimistisch

Je werkt aan iets wat jij belangrijk vindt voor de samenleving. En het mooiste: je doet het niet alleen. Daardoor zie je de mogelijkheden, de kansen, het verschil dat je kunt maken. Je kijkt niet toe, je doet iets. Alleen al daarvan word je een optimistischer mens!

040 3 optimistisch en blij

22. Vrijwilligerswerk? Het is gewoon mijn hobby!

Ook zo grappig: veel vrijwilligers hebben niet door dat ze vrijwilliger zijn! Ik heb vaak gesprekken gehad met vrijwilligers die me zeiden dat ze geen vrijwilligerswerk deden. Toen ik in zo’n gesprek zei “Huh, maar je bent toch voorzitter van de tennisvereniging?”, zei de ander “Ja, maar dat is toch geen vrijwilligerswerk? Dat is gewoon mijn hobby”. En dat klopt natuurlijk ook! Alleen is die hobby toevallig toch echt wél vrijwilligerswerk.

23. Je kunt opkomen voor ‘jouw’ mensen

Mensen met een beperking, met een andere culturele achtergrond, de LHBTIQ+ community, mensen met mentale uitdagingen, veteranen en meer. Er is voor elke groep een organisatie te vinden die voor de belangen of zelfs rechten van deze mensen op komt. Zo laat je samen met anderen jouw stem horen. Belangrijk? Ja! En het levert je een schat aan contacten en ervaringen op.

24. Iemand vroeg me

De meeste mensen die vrijwilligerswerk doen, doen dat omdat ze er ooit voor gevraagd werden. Grappig, hè? Als je gevraagd wordt voor iets leuks of door iemand die je graag mag, zeg je vaak ja. Je blijft meestal niet plakken omdat je gevraagd bent, maar omdat je het naar je zin hebt. Toch is het een veel genoemde reden om vrijwilligerswerk te doen: “Ik werd gevraagd om te helpen”.

25. Je vergeet de tijd

Vrijwilligerswerk kost veel tijd, dat is wat mensen denken. En misschien is het soms ook waar. Wat ik een leuke reactie vond was deze: “Als ik aan de atletiekbaan sta om de jeugd te trainen, vergeet ik de tijd. Ineens verschijnen de ouders aan het hek om hun kinderen op te halen en kijk ik verbaasd op mijn horloge”. Flow noemen ze dat, en vrijwilligers raken makkelijker in een flow denk ik. 

040 3 flow

26. Je kunt je creatieve ei erin kwijt

In vrijwilligerswerk kun je op veel manieren je creativiteit kwijt. Er is altijd wel een uitdaging om mee te puzzelen. En een vrijwilliger van de Lichtjesroute schreef: “Daar kan ik alle geleerde skills uit mijn opleiding eindelijk inzetten (HTS Werktuigbouwkunde). En ook kan ik mijn creatieve ei daar kwijt, want vorig jaar hing voor het eerst mijn eigen ontworpen en (samen met mijn collega's) gemaakte ornament te stralen op diverse plekken in de route!” Wat een eer van je werk is dat!

27. Je bent even niet bezig met je eigen sores

Ik sprak ooit een vrijwilliger van een hospice. Zij begeleidde mensen die stervende zijn. Ik vroeg of dat niet heftig was. Haar antwoord verraste me. Ze zei me dat dat vrijwilligerswerk juist lichtheid in haar leven bracht. Als manager in een welzijnsorganisatie stond ze de hele dag onder druk en was ze bezig met de waan van de dag. Op haar vrijwilligerswerk zag ze die waan van de dag weer in perspectief. Ook wel weer heel logisch eigenlijk. Je hoeft je natuurlijk niet per se tussen mensen in hun laatste levensfase te begeven om een wat lichtere kijk op het leven te krijgen, vrijwilligerswerk waarbij je je inzet voor een ander leidt gewoon even de blik af van jezelf. Fijn toch, ervaren dat het leven niet alleen om jezelf draait?

28. Je kunt doen wat je altijd al wilde doen

Is acteren jouw passie? Dat kun je ook doen voor mensen met dementie in plaats van in een theater. Geen glitter and glamour, wél een enorm goed gevoel. Doen wat jij wil doen, daar maak je een ander blij mee.

Ik kreeg ook reacties van mensen die in de zorg wilden werken, maar hun opleiding niet af konden maken of niet konden gaan werken vanwege hun arbeidsbeperking. In vrijwilligerswerk is de drempel lager om tóch aan de slag te gaan in zorg en welzijn. “Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik graag mensen wil helpen met dingen die ik, ondanks mijn beperkingen, wel kan doen om te helpen. Ik voel meer energie door iets te kunnen betekenen voor anderen.” Mooier kan ik het zelf niet zeggen!

Nog zo’n mooie reactie: “Na mijn borstkanker periode ben ik afgekeurd, maar ik kan niet stil zitten. Ik doe nu vrijwilligerswerk bij de dierenambulance. Ik heb altijd in de zorg gewerkt en nog steeds een groot hart voor de zorg. Ik doe het nu op een andere manier”. Lekker omgedacht, toch!

29. Iets terug doen voor de samenleving

Een tijdje terug kwam er een advocate bij Eindhoven Doet, ze wilde graag vrijwilligerswerk doen. Ze maakte graag tijd vrij in haar drukke agenda, want ze wilde graag iets terugdoen voor de samenleving. Ze was zich er terdege van bewust dat ze haar succes mede te danken had aan alle voordelen die zij had en de hulp van de samenleving. Tijd voor haar om zich met haar talenten in te zetten voor de mensen met minder kansen en geluk dan zij. Ze ging aan de slag bij een organisatie die kinderen in armoede leuke uitjes biedt.

30. Niet alles draait om geld

De waarde van vrijwilligerswerk is niet te vangen in geld. Goed, er zijn berekeningen gemaakt die de economische waarde van vrijwilligerswerk uitdrukken in harde euro’s. En natuurlijk, als je alle vrijwilligers zou moeten betalen voor hun werk, is het niet te doen. Maar vrijwilligerswerk is van waarde in zichzelf. Het heeft een waarde die je niet in euro’s om kunt zetten. En dat zou je ook niet moeten willen, als je het mij vraagt. De waarde voor jou als vrijwilliger en voor de ander(en) met wie je werkt, is bijzonder. Bijzonderder dan euro’s. Een samenleving draait juist om deze dingen, de relaties met elkaar, de netwerken die je vormt, de dingen die je voor elkaar doet. Gewoon omdat het goed is. Punt.

Doe ook goed zonder dat het moet

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Dat snappen we wel! Om precies dé plek te vinden die bij jou past, swipe je door de app Jijdoet040. Je vindt Jijdoet040 gratis in de Playstore en Appstore.

Wil je jouw redenen om vrijwilligerswerk te doen met ons delen? Je bent welkom in de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven. Of mail jouw redenen naar d.vd.eijnden@eindhovendoet.nl. Ik vind het leuk om van je te horen!

Bijdragers: Mickel Adams, Cecile, Thea van Hirsel, Heidi van den Boogaard, Janneke Pastoors, Karin Houteveen, Natascha Vet, Inge Everaars-Willebrands, Paulette Kreté, Marjo Dankers.