Dan ga je toch gewoon vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk als leuk onderdeel van een traject.

“Dan ga je toch gewoon vrijwilligerswerk doen” zegt de coach. Ze zit in een re-integratietraject omdat ze langdurig ziek is. Werken lukt niet meer. De gewone dagelijkse taken kosten eigenlijk al teveel moeite. Ze heeft long covid, maar dit verhaal kan ook gaan over iemand met MS, een depressie, chronische vermoeidheid na kanker. Misschien gaat het wel over jou. En die re-integratiecoach kan ook een psycholoog zijn of een kennis met ongevraagd advies. De uitspraak “dan ga je toch vrijwilligerswerk doen” roept vaak weerstand en angst op. Herken je dat? 

18-6-2024 / Diana vd Eijnden

De weerstand zit hem vaak in de beperkte opties die mensen kennen (alleen koffieschenken in het bejaardenhuis) en het beeld wat ze van vrijwilligerswerk hebben (het kost veel tijd en moeite). De angst zit hem in het gevoel niks te kunnen en bang zijn om gedwongen te worden over grenzen te gaan. Die weerstand en angst zijn niet raar, maar ook niet altijd realistisch. Ik wil je graag de kansen en mogelijkheden laten zien van vrijwilligerswerk!
Dit wordt een blog met een heel persoonlijk tintje. Sowieso lopen werk en privé bij mij nog weleens behoorlijk door elkaar. Dat krijg je als je enthousiast bent over je werk. Ik heb de afgelopen jaren veel contact met mensen met long covid. Ik heb het zelf namelijk ook en de online community is een warm bad met allerlei soorten en maten mensen. Wie wist dat chronisch ziek zijn zo goed zou zijn voor je netwerk? ;) Ik deel ook online veel over mijn werk, dus krijg ik er ook weleens vragen over. Zo ook de situatie hierboven, in verschillende vormen. Bij mijn eigen coach schrok ik me ook de jantjes, wat een beperkt beeld had die meneer van vrijwilligerswerk! Koffieschenken in het bejaardentehuis is natuurlijk een mooie vrijwilligersklus maar als dat het enige is waar je coach aan denkt, is het toch karig.

Is dat erg?

Het korte antwoord is: ja, dat is erg! Misschien zit jij nu in die situatie, zit je in een traject en stelt je coach voor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je schrikt en denkt “ik ben ziek, ik kan niks, wat als het niet lukt, wat als ik er zieker van word, wat verwachten ze van mij, ik kan me niet vastleggen in een planning, ik houd niet van koffie en van ouderen”. Of een andere gedachtestroom die je ineens overspoelt, zoals dat gaat met gedachtestromen. Het veroorzaakt stress en daar zit je nou juist niet op te wachten!

ergens bij de vragen 2 dan ga je toch1

Hoe moet het dan wel?

Vrijwilligerswerk is tof en het kan je zó veel bieden. Lees als je wil de blog (0)40 goeie redenen om vrijwilligerswerk te doen, dan krijg je er wel een beeld van. Maar, zoals bijna alles in het leven, is ook vrijwilligerswerk geen one-size-fits-all. Er is een enorme variatie aan mogelijkheden om je in te zetten voor een maatschappelijk doel, dus ook voor jou is er vast iets te vinden waar jij je helemaal blij bij voelt.

Stel jezelf de volgende vragen, je mag de volgorde van de vragen zelf bepalen:

  1. Waar gaat jouw hart naar uit? Is er een maatschappelijke kwestie waar jij je voor in wil zetten? Een doel waaraan jij graag wil bijdragen? Een onderwerp waar jij je mee bezig wil houden? Een doelgroep die je wil ondersteunen? Een hobby of passie die je in wil zetten? Is er een organisatie of initiatief wat jij een warm hart toedraagt?
  2. Welk talent, welke vaardigheid, welke kennis wil jij inzetten? Is er iets wat voor jou een kleine moeite is en voor een organisatie een groot plezier? Of wil je juist ergens beter in worden en ervaring op doen in je vrijwilligerswerk? Je sociale vaardigheden, je kennis van wet en regelgeving? Je sociale media skills? Je talent voor fotografie? Je zorgzaamheid? Je strategische kennis? Je horeca talent?
  3. Hoe veel tijd wil je investeren? Weinig tijd is meestal geen probleem, soms kun je al met een eenmalige activiteit helpen. Of een uurtje per maand. Wil je juist een vaste dag of meer in de week bezig zijn, dan ben je op veel plekken welkom!
  4. Wat zijn je mogelijkheden? Je kunt vast heel gemakkelijk een lijstje noemen van wat je niet kunt. Maar kun je ook bedenken hoe je wel iets zou kunnen doen? Ook een kleine bijdrage is vaak van harte welkom. Boventallig werken kan meestal ook. Vanuit huis kun je ook een boel doen. Of een beetje ;)
  5. Zoek in de app Jijdoet040! Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt! In de app kun je swipen door vacatures, neem gewoon eens een kijkje. De vacatures zijn misschien niet meteen passend, maar kunnen vaak wel passend gemaakt worden. Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon bij de vacature. Krijg je bij de eerste organisatie geen reactie of een negatieve reactie? Geef niet op, hoor! De meeste organisaties zitten óók op jou te wachten. En vraag anders hulp bij Eindhoven Doet.

Je kunt ook op social media de organisaties gaan volgen die jij interessant vindt. Zo leer je ze alvast een beetje kennen en kun je ook op die manier contact leggen.

En dan?

Ik bel met Carla Bodet, ze is vrijwilligerscoördinator bij Glorieux Zorg & Wonen. Zij zegt: “Ik weet dat een aantal organisaties terugschrikt voor mensen met een chronische ziekte. Ik wil tegen hen zeggen dat dat echt een gemiste kans is!” Als tip voor jou heeft ze deze: “Vertel vooral wat je talenten en kwaliteiten zijn, wat je wil komen brengen. Je beperkingen komen daarna. Het is belangrijk om duidelijk en eerlijk te zijn over wat we van jou wel en niet kunnen verwachten en wat jij van ons verwacht, zo komen we erachter of we een match kunnen maken.”

Duidelijke communicatie met de club waar je vrijwilligerswerk wil gaan doen is belangrijk. Vertel wat je te bieden hebt en waarom je dat graag bij deze organisatie wilt doen. Geef ook aan wat je kunt en niet kunt. Vraag de hulp die je nodig hebt. Wat kunnen jij en de organisatie waar je vrijwilligerswerk wil gaan doen allemaal regelen om ervoor te zorgen dat de kans van slagen het grootst is? Is dat boventallig zijn, zodat je je af kan melden zonder schuldgevoel? Is dat vanuit huis je taken doen? Is dat kleine ondersteunende taakjes doen? Wil je graag proberen op te bouwen? Heb je een maatje nodig om samen mee te werken? Heb je hulp nodig om binnen je grenzen te blijven omdat je je mee laat voeren door je enthousiasme en betrokkenheid? Vraag erom, de meeste organisaties denken heel graag met je mee.

Help jezelf

Marjolein van Ojen van Ergotherapie Eindhoven heeft ook een tip voor jou: “Kijk vooral naar wat je nog wel kan! Als je minder energie hebt, is het elke dag een uitdaging om de balans te houden tussen het doen van activiteiten die energie kosten en activiteiten die energie opleveren. Het is belangrijk om goede keuzes te maken waar je je energie aan besteed. Pas leuke en belangrijke activiteiten zo aan, dat je kan doen wat voor jou belangrijk is en waar jij plezier aan beleeft. Bijvoorbeeld: moet je staan of kun je ook zitten? Moet het allemaal achter elkaar of kun je de activiteit opknippen in kleine delen?”

“Ik begrijp de berg”

Marjan van Deursen – Beks heeft zelf een beperking en startte haar eigen initiatief: met de sportgroep High5Low5 maakt zij sporten voor mensen met een beperking mogelijk. “Ik begrijp dat mensen die een chronische aandoening hebben het als een hele berg zien om aan vrijwilligerswerk te beginnen. Vrijwillig maar niet vrijblijvend zeggen organisaties, maar dat kan een hele vervelende uitdrukking zijn. Als ik er kan zijn, ben ik er, maar het komt voor dat ik af moet zeggen. Je bent al onzeker over wat je allemaal mankeert, dus is het goed om te ervaren wat wel lukt en wat toch niet lukt. Dan kun je weer wat zelfvertrouwen opbouwen. Daarom laat ik mensen hier altijd een paar keer vrijblijvend meedraaien, dan kunnen ze zelf ervaren hoe het werkt voor hen.”

Oké Marjan, we moeten dus een drempel over. Maar dan? “Vrijwilligerswerk geeft je energie, niet de energie waardoor je ineens weer alles kan, maar wel energie die je levensvreugde voedt. Thuis ben je meer gefocust op al je pijn en vermoeidheid dan wanneer je iets doet wat je vreugde geeft.” En ze voegt er nog aan toe: "Ikzelf heb ervaren dat je door de levensvreugde die je krijgt je vaak meer kunt dan dat je in 1ste instantie dacht. Ik had nooit dat ik zo'n groep zou kunnen runnen en überhaupt voor een groep durfde te staan. En zie nu wat er van gekomen is!"

Ontwikkel je faalmoed

De angst dat het toch niet lukt kan je tegenhouden om eraan te beginnen. Ik vind dat jammer en eigenlijk ook onnodig. Het hoeft geen succesverhaal te worden, maar proberen kan altijd. Dus bespreek met je contactpersoon wat jullie doen als het toch niet lukt. Spreek alvast een moment af om te evalueren hoe het gaat. Misschien kun je nog dingen bijstellen, misschien was het toch te hoog gegrepen. Misschien past iets anders toch beter bij jou en je situatie. Je komt erachter als je je stoute schoenen aantrekt en het probeert! Proberen mag, ook als later blijkt dat het toch niet lukt. Ontwikkel je meteen een gezonde dosis faalmoed!

Mag ik wel vrijwilligerswerk doen?

Nog een klein saai stukje over de regels als je vrijwilligerswerk wilt doen en je hebt een uitkering of je bent ziekgemeld. Bijna altijd mag je vrijwilligerswerk doen en zijn instanties er positief over. Het kan bijdragen aan je herstel en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroten, dus dat is win-win. Het is wel handig om het te bespreken met je contactpersoon van de uitkerende instantie, meestal heb je geen toestemming nodig, maar moet je ze wel even op de hoogte brengen.

Je hebt de eerste stap gezet!

Super dat je dit blog gelezen hebt. Je doet me er sowieso een plezier mee, maar je hebt ook de eerste stap gezet naar leuk vrijwilligerswerk. Ik hoop dat je blik op vrijwilligerswerk is verruimd en dat je zin hebt om de volgende stap te zetten en de vragen in dit blog voor jezelf te beatwoorden. Ik gun je de kriebel van enthousiasme over je eigen ideeën en dat je daar een fijne organisatie of initiatief bij vindt. Heb je toch hulp nodig? Stuur ons gerust een berichtje!

onderste foto dan ga je toch