(0)40 goeie redenen om vrijwilligerswerk te doen

Bijna de helft van alle Eindhovenaren doet vrijwilligerswerk. Waarom doen ze dat? Vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, toch? Ja, vrijwilligerswerk kost tijd en moeite, net als alle dingen die de moeite waard zijn! Wat maakt vrijwilligerswerk dan de moeite waard? Samen met onze eigen Eindhoven Doet vrijwilligers en de leden van de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven geef ik je, in 4 blogs, (0)40 redenen die onze Eindhovense vrijwilligers noemen.


16-4-2024 Diana vd Eijnden

1. Het is leuk!

Wist je dat de meest genoemde reden om vrijwilligerswerk te doen “het is leuk” is? Mensen vrijwilligen omdat ze het leuk vinden om te doen. Wat maakt het dan zo leuk? Nou, dát is natuurlijk voor iedereen anders. Het is dus belangrijk om vrijwilligerswerk te kiezen dat jij leuk vindt. Als je blij wordt van wandelen, kun je dat vrijwillig gaan doen als wandelmaatje. Als je interesse hebt in andere culturen, ga eens kijken wat je bij een AZC kan doen. Wil je met je handen in de aarde wroeten naast je kantoorbaan, de Stadsakkers of de bloemenpluktuin bieden jou een fijne plek. Zo kan ik nog heel wat regels volschrijven, maar het idee is wel duidelijk zo.

plezier hebben in je vrijwiligerswerk

2. Je hebt leuke contacten door vrijwilligerswerk

Oh, wat is deze vaak genoemd. Sociale contacten, leuke mensen. Mensen die dezelfde missie als jij hebben. Of dat nou amateurtoneel, ouderenzorg, de buurt, sport, vluchtelingen opvangen of iets anders is, je werkt samen aan een doel dat voor jullie allemaal van belang is. Dat geeft nog eens energie.

Het is ook gewoon fijn om collega’s te hebben die je regelmatig ziet, waarmee je een praatje hebt over je leven, of gewoon over het weer. En mensen om mee te lachen, zoals één iemand schreef: “Omdat sommige collega's zo funny zijn dat ze regelmatig een lach op mijn gezicht toveren.”

3. De leuke reacties die je krijgt

De lach op het gezicht van een bewoner, het enthousiasme tijdens een activiteit die je hebt georganiseerd, de complimenten over een mooie tuin, de dankbaarheid van ouders voor een leuk scoutingweekend. Het is onbetaalbaar! Dat is waar veel vrijwilligers hun intense voldoening uit halen.

4. Je leert er zoveel van

Of het nou is door het doen van een cursus of gewoon terwijl je het doet, vrijwilligerswerk is leerzaam. Voor een heel aantal vrijwilligers is dit zelfs één van de eerste redenen die zij noemen. Ze willen zichzelf blijven uitdagen, nieuwe dingen leren en zich steeds blijven ontwikkelen in hun vrijwilligerswerk.

Het vrijwilligerswerk inspireert hen, en die inspiratie werkt door op andere terreinen van het leven. Bijvoorbeeld in hun betaalde baan en bij hun sociale leven.

5. Je draagt iets bij aan de maatschappij

Vrijwilligerswerk is ten behoeve van een ander of de maatschappij, altijd. En dat is wat het voor veel mensen zo mooi maakt. Je bent van betekenis voor een ander en dat geeft een goed gevoel. Iemand schreef “Ik zie mensen positief veranderen en dat is meer waard dan een loonstrookje.”

6. Je hoort erbij

Erbij horen is een belangrijke menselijke behoefte. We willen allemaal ergens bij horen. Een club vrijwilligers is een perfecte plek, je hoort erbij omdat je samen iets teweeg brengt. Met z’n allen werk je aan een mooi doel. “Ik kwam terecht in een warm bad” is een uitspraak die ik echt heel vaak hoor van vrijwilligers. Zo ook Huseyin en Carien, die zich inzetten voor Werkvloertaal. Je kunt een interview over hun vrijwilligerswerk hier lezen.

7. Je kunt waarmaken wat voor jou belangrijk is

Gaat jouw betrokkenheid uit naar armoede? Het toegankelijk maken van cultuur? De opvang van vluchtelingen? De zorg voor ouderen? De ontwikkeling van de jeugd? Een schone buurt?

Je zet jouw maatschappelijke betrokkenheid om in actie door je aan de sluiten bij een vrijwilligersinitiatief. Je vind er mensen met dezelfde betrokkenheid en passie en gedeelde betrokkenheid is dubbele betrokkenheid!

cadeau aan jezelf

8. Het is net zo waardevol als betaald werk

Er reageerden ook mensen die om verschillende redenen geen betaald werk (meer) kunnen doen. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat deze mensen zich toch waardevol voor de samenleving en voor anderen voelen. En dat zijn ze ook!

Vrijwilligerswerk kan je dan een dagindeling geven. Maar ook - zoals iemand me mailde - een andere beleving van je vrije tijd omdat de vrije tijd bestaat naast de taken die je moet doen als vrijwilliger.

9. Jouw talent is goud waard

Ben je goed met sociale media? Krijg jij altijd van alles voor elkaar? Komen mensen naar jou voor een luisterend oor? Ben je een regelneef? Een taalneuroot? Een excel-talent?

Wat voor jou van nature komt, is voor een vrijwilligersorganisatie goud. Met jouw talent en plezier maak je het verschil. En dat kun je al doen met een uurtje in de week of door eenmalig een vraagstuk op te lossen.

10. Je wordt er meer mens van

Mike Weerts (acteur en directeur van Studio 040) zei het zo: “Laten we vaker iets belangeloos voor elkaar doen. Daar worden we meer mens van. Steeds meer mensen zijn op zoek naar toegevoegde waarde voor hun eigen leven, maar wanneer jij van toegevoegde waarde bent voor een ander, schuilt daar juist die waarde in die je zoekt voor jouw eigen leven. Dat is het cadeau aan jezelf” (Licht op Eindhoven Maart 2024).

11. Vrijwilligers zijn gelukkiger

Grootschalig onderzoek laat zien dat mensen die vrijwilligerswerk doen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Nu kun je zeggen dat gelukkige mensen gewoon vaker vrijwilligerswerk doen, maar die factor hebben ze meegenomen in hun onderzoek. En: je wordt echt gelukkiger van vrijwilligerswerk. Geholpen worden is fijn, anderen helpen is nog fijner!

12. Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen

Je ontmoet mensen die ook vrijwilligerswerk doen, mensen die gebruik maken van jullie aanbod, mensen die interesse hebben in jullie werk en missie. Als je bezig bent met iets moois, trek je andere mensen aan. Het zijn meestal ook nog eens super positieve contacten. Voer voor je goede humeur!

bubbel 40 redenen 2

13. Het is een kans om uit je bubbel te stappen

Met al die nieuwe mensen die je ontmoet, is de kans groot dat je ook mensen leert kennen die je in je eigen dagelijks leven niet ontmoet. Heerlijk om buiten je bubbel te zijn. Je hoort eens een ander verhaal, deelt in een andere ervaring, bekijkt het leven vanuit een andere hoek. En dat is niet alleen leuk, je wordt er ook nog eens wijzer van.

Sluit je aan bij een organisatie die werkt voor daklozen, voor mensen met een andere culturele achtergrond, voor de LHBTIQ+ community, voor ouderen of juist kinderen. Je oogkleppen vliegen van je hoofd en jij bent mooie contacten rijker.

14. Pay it forward

Je leert veel van vrijwilligerswerk en mensen leren ook van jou. Het gaat twee kanten op. Voor mij was dat ooit een reden om me aan te sluiten bij De Liefdesdokter. Dat vertelde ik zelfs op nationale tv. De lessen die ik leerde over zorgen voor jezelf en voor elkaar, wilde ik op een vrolijke manier met anderen delen.

Ook anderen herkennen dit. Iemand schreef me: “Omdat ik graag dingen voor mensen doe en ze het gevoel wil geven dat, als je niet meer in staat bent te werken, je toch nog zoveel meer kan betekenen.”

Met jouw ervaring kun je een ander helpen, gewoon van mens tot mens. En dat is waardevol voor de ander maar misschien ook voor jou!

15. Voor de club

Als je voetbalt, hockeyt, tennist, aan atletiek doet, weet je het wel: zonder jouw inzet geen club. Sportverenigingen en hobbyclubs draaien op de inzet van hun leden. Er worden geen wedstrijden gespeeld zonder vrijwilligers, de bar kan niet open zonder vrijwilligers, er zijn geen materialen zonder vrijwilligers, er staan niet eens lijnen op het veld zonder vrijwilligers. In een vereniging ben je samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de club. Ik durf wel te zeggen: vrijwilligers zijn de mensen met het grootste clubhart!

16. Je ziet het verschil dat je maakt

Vicky is vrijwilliger bij de Werkplaats Financiën. In de podcast De Taalkloof vertelt zij over het verschil dat zij maakt voor mensen: “Heerlijk, ik geniet hiervan. Ik doe dit als vrijwilliger. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat mensen een plek hebben. Op het moment dat er vragen of problemen zijn, kunnen we daar tijd voor nemen en zorgen dat er een uitweg voor de mensen is. Op het moment dat ze hier komen, zitten ze helemaal vol. Als ze weer gaan, zijn hun problemen niet meteen opgelost, maar dan heeft er in ieder geval iemand naar ze geluisterd en gaan we samen zoeken naar een oplossing.” Vicky ziet de mensen ontspannen en weer vertrouwen krijgen in een oplossing. De oplossing is niet altijd makkelijk maar het verschil dat Vicky en haar collega’s maken is goed zichtbaar in de schouders van de mensen.

17. Omdat de chocomel uit de automaat zo lekker is.

Oké toegegeven, de vrijwilliger die me dit stuurde bedoelde het als grapje. Toch zijn het soms de kleine gelukjes die meetellen. Lekkere chocomel, een kaartje op je verjaardag, een pen van je organisatie, het uitzicht op de tuin, het praatje met de beheerder van het gebouw. Ook de kleine dingen tellen mee!

18. Ook met beperkingen ben je van betekenis

Ik kreeg veel reacties van mensen die door een beperking geen betaald werk kunnen doen. Door vrijwilligerswerk te doen voelen zij dat zij tóch van betekenis zijn voor de maatschappij. Ondanks, maar soms ook juist dankzij je beperkingen. Bijvoorbeeld omdat je ervaringsdeskundig bent op het gebied waar jouw organisatie in specialiseert. Of omdat jouw beperking ook talenten meebrengt die van waarde zijn. Lees deze rake woorden van een vrijwilliger maar: “Ik ben afgekeurd maar wilde niet stilzitten. Door middel van vrijwilligerswerk kan ik doen waar ik nooit een diploma voor heb kunnen halen: mensen helpen.” Laat ik nog wel even toevoegen, je bènt waardevol ook met een beperking, ook als het niet lukt om vrijwilligerswerk te doen. Gewoon omdat jij jij bent!

CV 40 redenen 2

19. Het staat zo mooi op je cv

Vrijwilligerservaring kun je gewoon op je CV en LinkedIn zetten, het is zelfs een mooie toevoeging. Veel werkgevers hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen inmiddels omarmd. Ben jij een maatschappelijk betrokken persoon, laat dat dan zien op je CV. Ervaring in coachen, het begeleiden van groepen, het schrijven van stukken, het maken van social media posts of het organiseren van evenementen, zet het op je CV zodat het bedrijf waar je solliciteert kan zien wat jouw talenten zijn.

20. Vrijwilligers maken de stad

Stel je eens voor dat er geen vrijwilligers waren in Eindhoven. Dan was er in september geen Lichtjesroute, geen Marathon in oktober, moesten alle buurthuizen sluiten, kindervakantieweken gingen niet door, ouderen vereenzaamden nog meer, voedselbank dicht, de bieb werd kaal, geen dierenambulance meer en zo kan ik nog even door gaan. Vrijwilligers maken écht het verschil. Vrijwilligers maken de stad mooier, socialer, inclusiever, gezelliger, gewoon een fijnere plek om in te wonen.

Dus bij deze: een staande ovatie voor alle vrijwilligers in de stad. Of je nou één dag per jaar aan de slag bent of wekelijks je handen uit de mouwen steekt: jij maakt het verschil op jouw manier.

21. Het maakt je optimistisch

Je werkt aan iets wat jij belangrijk vindt voor de samenleving. En het mooiste: je doet het niet alleen. Daardoor zie je de mogelijkheden, de kansen, het verschil dat je kunt maken. Je kijkt niet toe, je doet iets. Alleen al daarvan word je een optimistischer mens!

040 3 optimistisch en blij

22. Vrijwilligerswerk? Het is gewoon mijn hobby!

Ook zo grappig: veel vrijwilligers hebben niet door dat ze vrijwilliger zijn! Ik heb vaak gesprekken gehad met vrijwilligers die me zeiden dat ze geen vrijwilligerswerk deden. Toen ik in zo’n gesprek zei “Huh, maar je bent toch voorzitter van de tennisvereniging?”, zei de ander “Ja, maar dat is toch geen vrijwilligerswerk? Dat is gewoon mijn hobby”. En dat klopt natuurlijk ook! Alleen is die hobby toevallig toch echt wél vrijwilligerswerk.

23. Je kunt opkomen voor ‘jouw’ mensen

Mensen met een beperking, met een andere culturele achtergrond, de LHBTIQ+ community, mensen met mentale uitdagingen, veteranen en meer. Er is voor elke groep een organisatie te vinden die voor de belangen of zelfs rechten van deze mensen op komt. Zo laat je samen met anderen jouw stem horen. Belangrijk? Ja! En het levert je een schat aan contacten en ervaringen op.

24. Iemand vroeg me

De meeste mensen die vrijwilligerswerk doen, doen dat omdat ze er ooit voor gevraagd werden. Grappig, hè? Als je gevraagd wordt voor iets leuks of door iemand die je graag mag, zeg je vaak ja. Je blijft meestal niet plakken omdat je gevraagd bent, maar omdat je het naar je zin hebt. Toch is het een veel genoemde reden om vrijwilligerswerk te doen: “Ik werd gevraagd om te helpen”.

25. Je vergeet de tijd

Vrijwilligerswerk kost veel tijd, dat is wat mensen denken. En misschien is het soms ook waar. Wat ik een leuke reactie vond was deze: “Als ik aan de atletiekbaan sta om de jeugd te trainen, vergeet ik de tijd. Ineens verschijnen de ouders aan het hek om hun kinderen op te halen en kijk ik verbaasd op mijn horloge”. Flow noemen ze dat, en vrijwilligers raken makkelijker in een flow denk ik

040 3 flow

26. Je kunt je creatieve ei erin kwijt

In vrijwilligerswerk kun je op veel manieren je creativiteit kwijt. Er is altijd wel een uitdaging om mee te puzzelen. En een vrijwilliger van de Lichtjesroute schreef: “Daar kan ik alle geleerde skills uit mijn opleiding eindelijk inzetten (HTS Werktuigbouwkunde). En ook kan ik mijn creatieve ei daar kwijt, want vorig jaar hing voor het eerst mijn eigen ontworpen en (samen met mijn collega's) gemaakte ornament te stralen op diverse plekken in de route!” Wat een eer van je werk is dat!

27. Je bent even niet bezig met je eigen sores

Ik sprak ooit een vrijwilliger van een hospice. Zij begeleidde mensen die stervende zijn. Ik vroeg of dat niet heftig was. Haar antwoord verraste me. Ze zei me dat dat vrijwilligerswerk juist lichtheid in haar leven bracht. Als manager in een welzijnsorganisatie stond ze de hele dag onder druk en was ze bezig met de waan van de dag. Op haar vrijwilligerswerk zag ze die waan van de dag weer in perspectief. Ook wel weer heel logisch eigenlijk. Je hoeft je natuurlijk niet per se tussen mensen in hun laatste levensfase te begeven om een wat lichtere kijk op het leven te krijgen, vrijwilligerswerk waarbij je je inzet voor een ander leidt gewoon even de blik af van jezelf. Fijn toch, ervaren dat het leven niet alleen om jezelf draait?

28. Je kunt doen wat je altijd al wilde doen

Is acteren jouw passie? Dat kun je ook doen voor mensen met dementie in plaats van in een theater. Geen glitter and glamour, wél een enorm goed gevoel. Doen wat jij wil doen, daar maak je een ander blij mee.

Ik kreeg ook reacties van mensen die in de zorg wilden werken, maar hun opleiding niet af konden maken of niet konden gaan werken vanwege hun arbeidsbeperking. In vrijwilligerswerk is de drempel lager om tóch aan de slag te gaan in zorg en welzijn. “Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik graag mensen wil helpen met dingen die ik, ondanks mijn beperkingen, wel kan doen om te helpen. Ik voel meer energie door iets te kunnen betekenen voor anderen.” Mooier kan ik het zelf niet zeggen!

Nog zo’n mooie reactie: “Na mijn borstkanker periode ben ik afgekeurd, maar ik kan niet stil zitten. Ik doe nu vrijwilligerswerk bij de dierenambulance. Ik heb altijd in de zorg gewerkt en nog steeds een groot hart voor de zorg. Ik doe het nu op een andere manier”. Lekker omgedacht, toch!

29. Iets terug doen voor de samenleving

Een tijdje terug kwam er een advocate bij Eindhoven Doet, ze wilde graag vrijwilligerswerk doen. Ze maakte graag tijd vrij in haar drukke agenda, want ze wilde graag iets terugdoen voor de samenleving. Ze was zich er terdege van bewust dat ze haar succes mede te danken had aan alle voordelen die zij had en de hulp van de samenleving. Tijd voor haar om zich met haar talenten in te zetten voor de mensen met minder kansen en geluk dan zij. Ze ging aan de slag bij een organisatie die kinderen in armoede leuke uitjes biedt.

30. Niet alles draait om geld

De waarde van vrijwilligerswerk is niet te vangen in geld. Goed, er zijn berekeningen gemaakt die de economische waarde van vrijwilligerswerk uitdrukken in harde euro’s. En natuurlijk, als je alle vrijwilligers zou moeten betalen voor hun werk, is het niet te doen. Maar vrijwilligerswerk is van waarde in zichzelf. Het heeft een waarde die je niet in euro’s om kunt zetten. En dat zou je ook niet moeten willen, als je het mij vraagt. De waarde voor jou als vrijwilliger en voor de ander(en) met wie je werkt, is bijzonder. Bijzonderder dan euro’s. Een samenleving draait juist om deze dingen, de relaties met elkaar, de netwerken die je vormt, de dingen die je voor elkaar doet. Gewoon omdat het goed is. Punt.

Doe ook goed zonder dat het moet

31. Vrijwilligers zijn gezonder

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat vrijwilligers gemiddeld gezonder zijn dan niet-vrijwilligers. Als je bedenkt dat het goed is voor je om in contact te zijn met anderen, je hersenen te blijven uitdagen, je lichaam in beweging te houden, dan verbaast de uitkomt van dat onderzoek je vast niet. Al deze elementen zitten meestal in vrijwilligerswerk, en meer!

32. Je inspireert anderen met jouw vrijwilligerswerk

Zelfs als je denkt dat het niet zoveel voorstelt wat jij doet, mensen raken geïnspireerd door anderen die zich met passie inzetten voor iets goeds. Je wordt een rolmodel voor anderen. Zo vertelde iemand me: “Ik vind het belangrijk om anderen te laten zien dat je iets kunt dóen aan de problemen in de samenleving. Afwachten tot een ander het aanpakt is sowieso niet mijn stijl”. Niet l*llen maar poetsen, die mentaliteit herken ik bij veel vrijwilligers. Net als het aanstekelijke enthousiasme van de meeste vrijwilligers.

040 redenen deel 4 mensen handen

33. Je kunt lotgenoten helpen

Natuurlijk zijn er verschillende zelfhulpgroepen waar mensen elkaar helpen,  dat is een manier om lotgenoten ondersteunen. Maar er zijn ook andere manieren. Wat je ook hoort: mensen die vrijwilligerswerk gaan doen in een hospice nadat hun dierbare daar de laatste dagen van diens leven doorbracht. Die naaste heeft gezien hoe onuitsprekelijk waardevol de vrijwilligers daar zijn en besluit om daar ook een bijdrage aan te leveren. Om van waarde te kunnen zijn voor een ander, om iets terug te geven.

Jouw levenservaring is goud voor een ander.

34. Waarom niet?

Deze man draaide het om: “Het is voor mij makkelijk om iets te doen, het kost me weinig moeite. Ik kan het, dus waarom zou ik het niet doen. Het is gezond voor ieder mens om uit je bubbel te gaan en iets voor een ander te betekenen.” Hij ervaart zijn vrijwilligerswerk als iets wat hem een kleine moeite kost en voor de ander een groot plezier is. Dat maakt het voor hem ook weer een groot plezier en het geeft hem een betekenisvol gevoel. Inderdaad, waarom niet?

35. Het helpt je als je zoekt naar een baan

De verhalen van vrijwilligers die vanuit hun vrijwilligerswerk doorstroomden naar een betaalde baan kan ik niet meer op één hand tellen. Ook ik kwam zo aan mijn eerste baan! Ik bleef plakken na mijn stage bij het kinderwerk van Buurtwerk Eindhoven en een jaar later vroegen ze mij voor een vacature die vrij kwam.

 Ook als het niet zo rechtstreeks gaat, draagt vrijwilligerswerk bij aan het vinden van een baan, je doet werkervaring op, je werkt aan je vaardigheden, je bouwt je netwerk uit en je laat zien dat je aan de slag blijft. Je zelfvertrouwen groeit en dat solliciteert toch een stuk lekkerder!

 Deze zelfstandige geeft het zelfs als reden om vrijwilligerswerk te doen: “Ook ik heb vrijwilligerswerk gebruikt om te 're-integreren'. Dat is goed gelukt. Inmiddels doe ik weer freelance betaalde opdrachten.” Nu doet ze het vrijwilligerswerk naast haar betaalde klussen, want je hoeft natuurlijk niet te stoppen met je mooie vrijwilligerswerk als er een betaalde baan bij komt!

36. Een vrijwilliger onderzoekt het leven in al zijn facetten (Dirk de Wachter)

Deze quote van Dirk de Wachter, de beroemde psychiater, komt uit zijn boek De wereld van De Wachter. Hij schrijft over vrijwilligers: “Mensen met dit onzichtbare engagement dagen zich uit om zich te leren verhouden tot de maatschappij. Zo werken ze aan hun identiteit die veel persoonlijker is dan in economische relaties. Vrijwilligerswerk zorgt voor een onderzoekende attitude. Een vrijwilliger onderzoekt het leven in al zijn facetten. Het toont dat geluk niet overal evenredig verdeeld is.”

Eigenlijk komt vrijwilligerswerk in al zijn werk terug, je zou kunnen zeggen dat zijn lijfspreuk is “het geluk, dat is de ander”. Dus op voorschrift van de psychiater, allemaal aan het vrijwilligerswerk!

37. Ik heb meer interesses dan mijn werk

Deze reden die ik in mijn mailbox kreeg, sluit aan bij het idee van Dirk de Wachter. “Ik ben meer dan mijn werk, ik heb meer interesses dan dat. In mijn werk ben ik bezig met IT, in mijn vrijwilligerswerk zit ik tussen de eenzame ouderen.”

We willen dat ons werk past bij onze wensen en kwaliteiten, maar je hebt natuurlijk meer dan dat te bieden. Het werk dat je huur of hypotheek betaalt, hoeft niet het werk te zijn waar je hart ligt. Op je werk kun je de hele dag in de weer zijn achter je computer, terwijl je in je vrijwilligerswerk geniet van de lach die je op het gezicht van een oudere tovert.

38. Je komt nog eens ergens

Ikzelf ben een nieuwgierig mens, daarom maakt mijn vrijwilligerswerk mij blij. Ik ben in een vrouwengevangenis geweest om daar een activiteit aan te bieden, ik was in het Blijf van mijn lijf huis en hoorde daar de verhalen. Ik sprak een kunstenaar, pleeggezin, rabbijn en meer. Ik mag in mijn vrijwilligerswerk mijn nieuwsgierigheid achterna en ik doe zo nieuwe ervaringen op en dat terwijl ik iets kan doen voor een ander.

Waar gaat jouw interesse naar uit? Wie of wat wil jij beter leren kennen? Vrijwilligerswerk is een mooie manier om nieuwe ervaringen op te doen!

39. Je maakt je buurt mooier

Veel Eindhovenaren doen vrijwilligerswerk om de hoek, want in je eigen buurt is vaak genoeg te doen. “Samen met een groepje maken we de wijk schoon. Gezellig en het voelt lekker productief” zei iemand me. Maar er is meer te doen! Kinderactiviteiten organiseren zichzelf niet, een dementievriendelijke wijk komt er alleen met voldoende vriendelijke wijkbewoners. Ontmoetingen onder senioren vinden alleen plaats met een paar actieve vrijwilligers die het mogelijk maken. Vrijwilligers maken ook in de buurt het verschil!

40. Je ontmoet er misschien wel de liefde van je leven

Dit mooie verhaal kreeg ik niet per mail of facebook, maar hoorde ik van een man die ik ontmoette. Ik vind het zo’n lief verhaal, dat ik het hier opschrijf als uitsmijter!

In de jaren ’80 studeerde Willem af. Er was grote werkeloosheid en veel jongeren gingen vrijwilligerswerk doen om toch van betekenis te zijn en iets te doen te hebben. Zo ook Willem, hij sloot zich aan bij de Taaldrukwerkplaats, net als Astrid. De vonk sloeg over en nog steeds is hij met haar getrouwd. Zo zie je maar!

Vind je eigen vrijwilligersverhaal

040 hartjes voor onderaan blog(2)

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Dat snappen we wel! Om precies dé plek te vinden die bij jou past, swipe je door de app Jijdoet040. Je vindt Jijdoet040 gratis in de Playstore en Appstore.

Wil je jouw redenen om vrijwilligerswerk te doen met ons delen? Je bent welkom in de facebookgroep Vrijwilligers van Eindhoven. Of mail jouw redenen naar d.vd.eijnden@eindhovendoet.nl. Ik vind het leuk om van je te horen!

Dikke dank je wel aan de bijdragers van deze blog: Mickel Adams, Cecile, Thea van Hirsel, Heidi van den Boogaard, Janneke Pastoors, Karin Houteveen, Natascha Vet, Inge Everaars-Willebrands, Paulette Kreté, Marjo Dankers.