Harry was verslaafd

Harry was verslaafd en nu vrijwilliger bij Novadic-Kentron

Het project ‘Samen Herstellen’ is de plek waar Harry werkt. Te midden in deze grote instelling voor verslavingszorg met vele teams is Samen Herstellen een project dat gedraaid wordt door ervaringsdeskundigen. 

21-12-2018 / Nills Bouman                                               
                                                                                                                                

Het doel: mensen die zich aanmelden voor hulp, ondersteuning bieden tijdens hun tijd op de wachtlijst. 
Die wachttijd kan zomaar een paar weken zijn. 
Als je verslaafd bent en je wil stoppen, is zo’n periode lang. 
Soms zelfs gevaarlijk lang. Een terugval ligt altijd op de loer. 
Hoe fijn is het dan als je kunt bellen of afspreken met een ervaringsdeskundige?

Harry 1
"Als je wilt gebruiken, gebruik dan de telefoon is de leus die veel gebruikt wordt"

Samen Herstellen bestaat uit vier taken

Te weten de Ervaringsgroep, de Coachings groep, het Herstelpunt en Project Samen Herstellen.

Lees hier meer over hetgeen de ervaringsdeskundigen bieden.

Omdat er vrijwilligers nodig zijn bij het Herstelpunt, lichten we deze tak er even uit:

Het Herstelpunt vindt plaats in het gebouw van NK Eindhoven. In de centrale hal waar cliënten van NK komen voor hun afspraken, lopen herstelmedewerkers rond. Deze ervaringsdeskundigen spreken de gasten aan en informeren of er hulp gewenst is. Ook gaan zij in de kliniek de afdelingen op om gesprekken aan te knopen met mensen die daar verblijven. De boodschappen worden gedaan, en er worden wandelingen gemaakt.

De vrijwilligers in het Project Samen Herstellen, die overigens ook in de regio Helmond actief zijn, worden door Harry gecoördineerd.

Het ligt aan jezelf hoeveel uren je wilt steken in het werken bij Novadic Kentron.

In Harry’s contract zijn gemiddeld 16 uur overeengekomen. Er zijn weken dat hij daar niet aan toekomt. Bijvoorbeeld als hij een slechte week heeft in verband met zijn beperkingen. Andere weken maakt hij weer meer uren.

Harry: “Het meest waardevolle aan het werken bij dit project is dat iedereen er altijd voor elkaar is. Ervaringsdeskundigen zijn gelijkgestemden en we begrijpen elkaar. We helpen elkaar waar het nodig is. Hetzelfde geldt ook voor cliënten. Onze vrijwilligers snappen als geen ander wat die ander doormaakt. Dat maakt dit project ook zo uniek”

Wie is Harry van de Vorst?

Allereerst is Harry een (buitengewoon aardig) mens. Vader van twee dochters waar hij vol trots over praat. Harry is een hardwerkend mens. Dat bewees hij in jarenlange dienst van de Rabobank. Harry is een ook een sociale man. Echter is er ook een andere kant geweest: de Harry die verslaafd was.

Er hebben twee periodes van verslaving afgespeeld. De eerste was aan zware pijnstillende medicijnen zoals Morfine en Oxycodon. De tweede keer speelde er een forse alcoholverslaving.

Harry heeft een incomplete dwarslaesie Als gevolg van een auto-ongeluk en een mislukte operatie, is de eerste verslaving ontstaan. Gesjoemel met recepten maakte dat Harry dagelijks een grote hoeveelheid medicijnen tot zijn beschikking had.

Van die verslaving wist niemand af en na jaren van gebruik deed Harry zijn geheim uit de doeken. Niet veel later zat hij, met behulp van zijn naasten, opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Hier werd hij in drie maanden weer clean.

Na dit succes nam een nieuwe verslaving de overhand; die aan alcohol. Deze periode duurde wederom een hele poos en op een dag werd hij gevonden door zijn dochter. Harry had heel veel medicijnen ingenomen. Godzijdank, want hij werd opgenomen. We schrijven inmiddels 2014. Deze opname was meteen ook zijn laatste.

Harry was hersteld en wilde deze rugzak vol ervaringen in gaan zetten. Nu alweer vier jaar werkt Harry als vrijwilliger bij NK. En er zijn mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Kansen die hij nooit meer verwachtte enkele jaren geleden!

Ben jij verslaafd geweest en wil je jouw ervaringen inzetten bij Novadic-Kentron? Bel dan 040 2171200 en informeer naar de mogelijkheden.

Overzicht ervaringsverhalen